maanantai 11. syyskuuta 2017

Panorama Mesdag


Panorama Mesdag on Hollannin suurin maalaus. Kupolimaisessa huoneessa 360 astetta kiertäen sen pituus on 120 ja korkeus 14 metriä. Huoneen keskellä oleva kattoikkuna tuo ulkomaailman valon sisätilaan luoden vaihtuvan valaistuksen maisemaan. Katsojat seisovat aidatussa huvimajassa valkoisen hiekkadyynin päällä ja saavat tähyillä sekä merelle että mantereelle. Illuusio 1880-luvun Schveningenin rantakylästä lähellä Haagia on täydellinen. 

Panoraman ovat toteuttaneet Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) ja hänen vaimonsa Sientje Van Houten (1834-1919) yhdessä avustajiensa kanssa vuonna 1881. Jos katsoo tarkasti ylläolevaa kuvaa, voi huomata sen keskellä lasisen kartion, johon maiseman ääriviivat ja horisontti ovat piirretty. Heijastamalla valoa lasin läpi voitiin maiseman mittasuhteet ja sommittelu siirtää kankaalle.

Ennenkuin vierailija saapuu museon pääkohteeseen, saa hän kuitenkin ensiksi tutustua perinteisiin merimaalauksiin muutaman huoneellisen verran. Mesdag oli arvostettu mestari voittaen Pariisin salongin kultaisen mitallin vuonna 1870. Eittämättä hänen maalauksensa tuovat mieleen Ivan Aivazovskin (1817-1900) vastaavanlaiset työt:


Vaikka museo on pieni, myös vaihtuvalle näyttelylle oli tilaa. Tänä kesänä Tadao Zernin 24 valokuvaa otsikolla "Comfort Zone" pohjustivat museon teemaa mukavalla tavalla:


Kun on tutustuttu perinteiseen taidenäyttelyyn onkin jo aika siirtyä varsinaiseen pääkohteeseen. Panoramaan noustaan portaikosta kupolin keskeltä pimeää käytävää pitkin. Perillä katsojaa odottaa todellinen elämys. Merimaiseman avaruus ja tunnelma lukuisine yksityiskohtineen yllättävät. Kun nousemme huvimajaan ja katsomme merelle, siirrymme myös samalla ajassa taaksepäin kultaiselle 1800-luvulle:



Mieleni teki nousta tämän aidan yli ja kulkea suoraan dyynin hiekan ylitse rannalle!



Haagissa on muitakin hienoja taidemuseoita kuten kuuluisa Mauritshuis ja symmetrisistä illuoosioistaan tunnettu Escher Het in Palais. Jos aikaa on kuitenkin vain vähän, Panorama on ehdoton suosikkini!

Pääsymaksu aikuisilta 10 euroa (+ 1 euron audioguide, joka  kannattaa ehdottomasti lainata). Museo auki joka päivä,  myös maanantaisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti