sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Maalämpö osa1

Oma energia. Paras energia. Rototec (poraussyvyys 220 metriä) 

Uskon, että tämän vuoden uudenvuodenlupaus tulee onnistumaan paremmin kuin aikaisempina vuosina. Isännän sijaan on tarkoitus laitaa sähkölasku laihdutuskuurille. 

Pahimmillaan talomme vuosikulutus on ollut vuodessa hulppeat 37906 kWh. Rahassahan tuo tarkoittaa reilua 4900€. 

Mieleen tuleekin, olisiko pitänyt tehdä jotain jo aiemmin? Parempi myöhään kun ei milloinkaan. Muutama vuosi täytyy talossa toki ensin asua ennenkuin sitä rupeaa korjailemaan... nykyinen 3000 litran Kaukoran vesivaraaja on vain 17 vuotta vanha.

Yhteydenotto LVIS ja energia-alan yrityksiin tapahtui sähköpostitse. Kolme suurinta laitetoimittajaa vastasivat tiedusteluuni nopeasti. Joiltain firmoilta en vastausta sen sijaan saanut - varmasti hyvä niin...

Referenssit, palvelun luotettavuus ja asiantuntemus olivat keskeisiä kriteerejä kannaltamme. On myös selvää, että "avaimet käteen" palvelu sekä kokonaishinta vaikuttivat ratkaisuumme. 

Maallikolta ottaa aikansa selvittää mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Yhteinen viesti kaikilta myyjiltä oli, että kaivon ja pumpun mitoitus ovat keskeisiä asioita maalämmössä. Hämmentävää oli, että mielipiteet tästä eteenpäin erosivat selvästi toisistaan. Joku vannoi invertterin hyödyllisyyteen, toinen perinteisemmän on/off mallin nimeen. 

Erot asiantuntemuksessa tulivat näkyviin, kun rupesimme tivaamaan perusteita erilaisille väitteille. Meidän tapauksessa puskurivaraaja yhdistettynä  on/off maalämpöpumppuun olisi ilmeisesti paras ja selkein ratkaisu. (Käyttövesi meillä on erillisessä paikassa poreammeen takia). Jos joskus haluamme (vaatii kaivuutyön) riittää Jämä Star 10 teho myös tuohon tarkoitukseen. Laitetta valmistetaan Kaukoran tehtailla Raisiossa. Häiriön tai vian sattuessa huollon nopeus ja luotettavuus olisi oleellista. 

Kaikkea tätä pohdittuamme valitsimme Turun ja koko Varsinais-Suomen alueella toimivan Tipitek Oy:n maalämmön toimittajaksemme. Yhtiön toimisto on vain muutaman kilometrin päässä ja palveluasenne myyntitilanteessa kohdallaan! Saimme sekä teknisiä että rakennuslupaan liittyviä neuvoja huolellisesti ja kärsivällisesti selitettynä.

Turun kaupungin rakennusvalvonta ei ole Suomen nopein, vaikka palvelu olikin ystävällistä. Vierustontin naapurini pyysi kirjallista lupaa, jotta voisi kaataa puitaan tontilta jo reilut pari kuukautta ennen joulua. Allekirjoittaessani suostumukseni paperille kysyin vastavuoroisesti hänen mielipidettään omasta suunnitelmastani. Nyt on sitten toimintaa molemmilla tonteilla. 

Suostumusta ei tarvittu. Tuleva porausreikä sijaitsee yli yhdeksän metriä naapurin rajasta ja yli neljä metriä kadulta, jonka toisella puolella onkin luonnonsuojelualue. Oravat ja jänikset tuskin maalämpöä vastustavat? Kuukauden käsittelyaika yhdistettynä kahden viikon valitusajalla on mielessäni turhan pitkä asiassa, joka tuskin ketään haittaa. Tontimme ei ole pohjavesialuetta, joten tässä suhteessakin asia oli harvinaisen selvä.

Tuumasta toimeen. Loppuvuoden puolella katsastimme paikan ja siirsin ja suojasin kukkapenkin sekä tyhjensimme autotallissa sijaitsevan lämpöhuoneen. Itse poraukseen meni kymmenen tuntia ja työn jälki oli siistiä. Rototec toi paikalle kontin, johon porausjäte ohjattiin säädösten mukaisesti. Itse reikä tulee piiloon laatoituksen alle ja seinään laitetaan laatta osoittamaan sen sijainti.


Paalutuskartan avulla osasimme ennakoida 15 metrin maakerroksen kallion päällä. Tähän osuuteen tarvitaan irtomaa-aineksen putkitus, joka maksaa 60€ metri kolmen metrin sykleissä. Tämä kustannus, jos maaperän rakennetta ei tunneta, voi olla riski maksajan kannalta.

Työt jatkuvat tauon jälkeen ensi viikolla ja kerron niistä sitten lisää. Arvioitu asennus on kaksi - kolme päivää, jonka aikana lämmöt otetaan pois talosta. Sattumoisin säätiedotukset kiinnostavat meitä poikkeuksellisen paljon. Ovatkohan kovat pakkaset tulossa?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti