tiistai 29. elokuuta 2017

Addiktio ja yhteiskunta

Penguin Books 2013, 417 p.
Follow the money:

Sijoittamalla Appleen vuonna 2012 saavutettu vuoden tuotto pääomalle oli 67% eli sijoitettu 1.000 dollaria muuttui vuodessa 1670 dollariksi. Jos vastaava summan olisi voinut sijoittaa samana vuonna kokaiiniin, pääoman tuotto olisi ollut 1820% eli sijoituksen arvo olisi kasvanut 182.000 dollariin. 

Kirjailija Robert Savianon ZeroZeroZero on laaja kuvaus kansainvälisestä kokaiinikaupasta eri puolelta maailmaa - tärkeimpinä alueina Kolumbia, Meksiko, Italia ja Venäjä. Otsikon kolme nollaa viittaavat tämän "valkoisen öljyn" puhtaimpaan laatuun, joka kuitenkin harvoin päätyy käyttäjilleen tuossa muodossa. Jakelijat laimentavat ja lisäävät muita aineita siihen ennen kuin myyvät huumeen sen käyttäjille.

Savianon aiempi kirja Gomorra osui ilmeisesti suoraan kohteeseensa, sillä kirjailija sai jakaa Salman Rushdien kohtalon. Toisin kuin Iranin johto, mafia ei kuitenkaan peru Fatwaansa. Niinpä  Saviano jakaa kuvaamiensa huumepomojen elämää - hän joutuu vaihtamaan asuinpaikkaansa henkivartioiden saattamana jatkuvasti paikasta toiseen liikkuen. Italian valtio myönsi hänelle suojelun mm. Salman Rushdien vetoomuksesta.

Vasta ostettuani kirjan huomasin, että se on saatavana myös suomeksi. Varsinainen ilo kirjan lukeminen ei ole. Kirjailija uppoutuu väkivaltaisten tarinoidensa yksityiskohtiin niin perusteellisesti, että lukija hengästyy. Suurimmat yhteenvedot ja johtopäätökset ohitetaan liian nopeasti, jotta niiden totuudenmukaisuutta pystyisi arvioimaan.

Esim. ilmeisesti vuoden 2008 rahoituskriisin aikana maailman suurimmat pankit turvautuivat rahaan, jonka alkuperä on huumekaupassa. Hätä toki keinot keksii, jos koko rahoitusjärjestelmä on romahtamisen partaalla. Huumeraha tulee tietysti aina sijoittaa johonkin esim. lomakeskuksiin, urheilujoukkueisiin tai mihin vaan lailliseen toimintaan. Toisaalta, mikä onkaan terrorismin ja huumekaupan välinen suhde? Ainakin Barcelonan iskun takana olleella Imaamilla oli huumetuomio taustallaan... 

Kirjan luettuaan ajattelee, että Trumpin Meksikon muuri ei sittenkään ehkä ole täysin tuulesta temmattu idea. Samalla kun Kannabis on jo laillistettu joissain osavaltioissa, kovat huumeet leviävät epidemian tavoin Yhdysvalloissa. Tätä pahempi asia ovat kuitenkin vielä opioidit eli kipulääkkeet, joiden reseptejä lääkärit kirjoittavat keskimäärin 650.000 kpl päivässä. Kipu on monin tavoin läsnä ihmisten elämässä.

Mutta miksi juuri kokaiini on niin suosittua? Alunperin rikkaiden huumeena tunnettu aine antaa energiaa, itsevarmuutta ja lisää seksuaalista kyvykkyyttä. Tunnetusti pörssimeklarit suosivat ainetta boostaten samalla kursseja ylöspäin. Yhteiskuntamme on luonteeltaan addiktiivinen, elämyshakuinen ja yksilökeskeinen. Vauhti lisääntyy ja huumeille on selkeä tilaus. 

Vain asekauppa on suurempi kuin huumeet. Muiden elämänalueiden rahasummat tulevat kaukana perässä.


maanantai 21. elokuuta 2017

Bayreuth

Hotel Rheingold
Valtaosa suomalaisista on matkustanut jo miltei kaikilla mantereilla. Eihän siinä mitään, maabongaus on kiehtovaa touhua, ja jos ei itse muista missä on käynyt, aina voi täyttää karttasovelluksen asiasta ja jakaa sen Facebookissa. 

Kevään aikana blogiini tuli mukavasti lukijoita, mutta kesällä ajattelin pitää lomaa. Käytännössä tämä tarkoitti, että en seuraa somea enkä kirjoittele juttuja. Suosittelen. 

Pari viikkoa sitten olin kuitenkin matkalla, joka on sekä kirjoituksen arvoinen että blogin alkuperäisen ajatuksen mukainen: on syytä kirjoittaa, jotta edes itse muistaisi mitä ajattelee... 

Kuvassa hotellimme Rheingoldin teema. Wagnerin sanotaan keksineen sen nukahtaessaan. Sellistin näkökulmasta voi havaita, että teeman vapaat kielet C ja G luovat sointiin avoimuutta, joka antaa Reinin aalloille vakaan ja kirkkaan pohjan, jotain välkkyy aaltojen alla: aarre, josta sormus taotaan. Sormuksen haltija saa maailmanvallan, mutta joutuu samalla kiroamaan rakkauden.

Frank Castorfin Ring ohjaus on raju ja väkivaltainen. Koska Ring on tarina vallasta ja ahneudesta, ohjaajan valitsemat teemat - öljy, kapitalismi ja kommunismi osuvat maaliinsa eikä ylevä jumaltarina tunnu keinotekoisesti uudelleen tulkitulta. Päinvastoin, ohjaus puhuttelee katsojaa suoraan näkemään oleellista maailmastamme. Olipa ideologiat mitä tahansa pohjimmiltaan ne voidaan palauttaa ihmisen vallanhimoon, kateuteen ja pahansuopuuteen. Ringin henkilöt kohtelevat toisiaan lähinnä välineinä omien päämääriensä saavuttamiseen.

Reinin tyttäret on sijoitettu Teksasiin. Teatterin lavastus on elokuvallinen, henkilöhahmot kuin Tarantinolta. Wotan on gangsteri ja Reinin tyttäret huorahtavia bimboja, jotka eivät ensiksi edes muista kertoa menettäneensä kulta-aarteen (mitä välii...?). Jättiläiset tatuointeineen ja pesäpallomailoineen tulevat perimään saataviaan uskottavasti. 

Näyttämöllä näkyy jatkuvasti videoita, jotka häiritsevät katsojia. Niin on varmasti tarkoituskin. Eikö näitä pädejä ja muita älylaitteita voi koskaan sulkea tai edes hetkeksi laskea kädestään?   

Useat perinteiset Ringiin kuuluvat asiat jäävät toteutumatta. Valkyyriassa emme näe tulikehää vaan pelkän öljytynnyrin liekkeineen, Walhalla puuttuu ja Siegfried löytää Brunhilden jätekankaan alta. Edes Nibelungin kääpiöiden vasarointia ei ole toteutettu vaikka tarjolla olisi ollut autohuoltamo vasarointia varten. 

Hätkähdyttävin ratkaisu on kuitenkin Siegfriedin Notung miekka, joka korvataan Kalashnikovilla. Fafner pääsee hengestään oikein kunnon sarjatulella. Ruudinsavu nousee yläkatsomoon saakka. Tietääkö joku, miten sarjatuli toteutetaan ilman sysäyksenvahvistinta?

Walkyria on ohjaukseltaan tetralogian perinteisin. Tapahtumat sijoittuvat Azerbaizanin Bakuun, jossa Rockefeller, Wanderbildt ja Nobel sijoittivat nousevaan öljyteollisuuteen. Catherine Foster Brunnhildenä on melkoinen tykki, Camilla Nylund Sieglindenä upea ja musiikki Marek Janowskyn johtamana - no, niin hyvää kuin vain nyt voi olla...

Siegfriedissä saamme todistaa uuden vapaan ihmisen syntyä. Tätähän kommunismi väitti olevansa. Itse sankari on holtiton, väkivaltainen ja ailahtelevainen. Mount Rushmoren vuoreen on taottu Marxin, Leninin, Stalinin ja Maon kasvot. Miljoonat ihmiset saavat kuolla heidän takiaan.

Ennen kuin Siegfried vapauttaa Brunnhilden tapaa hän Berlin Aleksanderplatzilla metsälinnun, joka on revyytanssija. Poiketen alkuperäisestä tarinasta Siegfried rakastelee linnun kanssa. Wotan, jolla lienee myös insestinen suhde Valkyyrioihin saa suihinoton Erdalta. Viitataanko tässä kommunismiin ja luonnonsuojeluun? Ei kannata närkästyä, sillä kohtaukset ovat toteutettu hyvällä maulla.  

Jumaltentuho on koko oopperasarjan vaativin. Wagnerin leitmotiv tekniikka viittaa kaikkeen jo aiempaan. Myös näyttämökuva vaihtuu Berliinin ja Wall Streetin välillä. Kuulija saa olla valppaana ja osa näytelmän viittauksista jää vieraaksi ellei niihin ole perehtynyt. Suuri valomainos "Plaster und Elaster" on muille kuin saksalaisille vieras. Se oli kuulemma DDR:n maamerkki kun Berliiniin ajettiin lännestä.

Miten öljy voi olla Reinin kulta? Ajatus petrodollarista käy mielessä, mutta ohjaaja ei ota suoraa kantaa asiaan. Neljänä iltana vieressäni istuvalta korealaiselta on pakko kysyä, uskooko hän sodan Koreoiden välillä tulevan. Ei kuulemma tule. Saan lainata hetkeksi hänen Google-laseja muistuttavaa laitetta, joka paljastuu tekstityslaitteeksi. Navigointi tapahtuu siinä mekaanisesti. 

Toisin kuin miltei kaikkialla muualla, Bayreuthilaiset eivät tekstitä oopperaansa. Myös luentotilaisuudet ovat saksaksi. Olemme silti toki tervetulleita. Liput myydään jokatapauksessa loppuun ja niitä on vaikea saada.

Välipäivinä teemme junaretket Coburgiin ja Bambergiin. Saksalainen seurue keskustelee Bayreuthin muutoksista. Nykyään ei pukeuduta enää yhtä hyvin kuin aiemmin ja Radebergerin oluet makkaroineen eivät ole juhlan arvon mukaisia. Arviot tuntuvat uskottaville. Ensi-illat lienee kuitenkin eri asia? 

Viimeisen illan väliajalla löydän itseni Walhallasta Festspielhausin viereiseltä kukkulalta. Siellä ei ole jonoja. Tesla on tuonut mallinsa esittelyyn. 

Elitismiä tarvitaan, jotta pääsisimme eteenpäin.