tiistai 29. elokuuta 2017

Addiktio ja yhteiskunta

Penguin Books 2013, 417 p.
Follow the money:

Sijoittamalla Appleen vuonna 2012 saavutettu vuoden tuotto pääomalle oli 67% eli sijoitettu 1.000 dollaria muuttui vuodessa 1670 dollariksi. Jos vastaava summan olisi voinut sijoittaa samana vuonna kokaiiniin, pääoman tuotto olisi ollut 1820% eli sijoituksen arvo olisi kasvanut 182.000 dollariin. 

Kirjailija Robert Savianon ZeroZeroZero on laaja kuvaus kansainvälisestä kokaiinikaupasta eri puolelta maailmaa - tärkeimpinä alueina Kolumbia, Meksiko, Italia ja Venäjä. Otsikon kolme nollaa viittaavat tämän "valkoisen öljyn" puhtaimpaan laatuun, joka kuitenkin harvoin päätyy käyttäjilleen tuossa muodossa. Jakelijat laimentavat ja lisäävät muita aineita siihen ennen kuin myyvät huumeen sen käyttäjille.

Savianon aiempi kirja Gomorra osui ilmeisesti suoraan kohteeseensa, sillä kirjailija sai jakaa Salman Rushdien kohtalon. Toisin kuin Iranin johto, mafia ei kuitenkaan peru Fatwaansa. Niinpä  Saviano jakaa kuvaamiensa huumepomojen elämää - hän joutuu vaihtamaan asuinpaikkaansa henkivartioiden saattamana jatkuvasti paikasta toiseen liikkuen. Italian valtio myönsi hänelle suojelun mm. Salman Rushdien vetoomuksesta.

Vasta ostettuani kirjan huomasin, että se on saatavana myös suomeksi. Varsinainen ilo kirjan lukeminen ei ole. Kirjailija uppoutuu väkivaltaisten tarinoidensa yksityiskohtiin niin perusteellisesti, että lukija hengästyy. Suurimmat yhteenvedot ja johtopäätökset ohitetaan liian nopeasti, jotta niiden totuudenmukaisuutta pystyisi arvioimaan.

Esim. ilmeisesti vuoden 2008 rahoituskriisin aikana maailman suurimmat pankit turvautuivat rahaan, jonka alkuperä on huumekaupassa. Hätä toki keinot keksii, jos koko rahoitusjärjestelmä on romahtamisen partaalla. Huumeraha tulee tietysti aina sijoittaa johonkin esim. lomakeskuksiin, urheilujoukkueisiin tai mihin vaan lailliseen toimintaan. Toisaalta, mikä onkaan terrorismin ja huumekaupan välinen suhde? Ainakin Barcelonan iskun takana olleella Imaamilla oli huumetuomio taustallaan... 

Kirjan luettuaan ajattelee, että Trumpin Meksikon muuri ei sittenkään ehkä ole täysin tuulesta temmattu idea. Samalla kun Kannabis on jo laillistettu joissain osavaltioissa, kovat huumeet leviävät epidemian tavoin Yhdysvalloissa. Tätä pahempi asia ovat kuitenkin vielä opioidit eli kipulääkkeet, joiden reseptejä lääkärit kirjoittavat keskimäärin 650.000 kpl päivässä. Kipu on monin tavoin läsnä ihmisten elämässä.

Mutta miksi juuri kokaiini on niin suosittua? Alunperin rikkaiden huumeena tunnettu aine antaa energiaa, itsevarmuutta ja lisää seksuaalista kyvykkyyttä. Tunnetusti pörssimeklarit suosivat ainetta boostaten samalla kursseja ylöspäin. Yhteiskuntamme on luonteeltaan addiktiivinen, elämyshakuinen ja yksilökeskeinen. Vauhti lisääntyy ja huumeille on selkeä tilaus. 

Vain asekauppa on suurempi kuin huumeet. Muiden elämänalueiden rahasummat tulevat kaukana perässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti