torstai 16. joulukuuta 2021

Laumavaiston varassa

 

Printtikirja tammikuussa/ audiokirja aaton aattona

            Tervehdys niille, jotka tätä blogia vielä käyvät silmäilemässä!

Sitten viimeisimmän kryptisen postaukseni, maailma, siinä mielessä kun sen aiemmin olemme tunteneet, on muuttunut. Automatisoitu sensuuri, massojen mielenliikkeiden ohjailu ja asioiden tahallinen paisuttelu ovat nyt päivittäistä rutiini toimintaa. Milloin itänaapuri tuhoaa toisen valtion armeijan 45 minuutissa, milloin pelätään mikroaaltouunin leviämistä päivittäin 300.000 ihmiseen Ruotsin länsipuolella tai vaikkapa Etelämanner sulaa ennätystahtia hukuttaen pingviinit ja muut jääkarhut - vai miten se nyt meni? Hullusti tässä käy?

Alkaako jo kyllästyttää? Olisiko kiva palata normaaliin elämään? 

Oppaaksi tälle polulle tarjoan kirjaani, jonka olen lukenut audiomaan studiolla Helsingissä muutama viikko sitten, ja perinteistä kirjaa, joka lähtee huomenna kirjapainoon. Takakannen teksti kertoo loput:

"Suurissa massoissa epidemian tavoin leviävä kollektiivinen mieliala ohjaa maailmaa tällä hetkellä yhä syvemmälle epätoivon tunteeseen. Epävarmuus ja pelko ohjaavat meitä kohti autoritaarisuutta, samalla kun olemme matkalla kohti systeemistä kriisiä – ilmastonmuutos etenee, tartuntataudit jylläävät ja jos ei muuta, muuttoliikkeet tallaavat meidät jalkoihinsa. Samaan aikaan viha toisia kohtaan lisääntyy. Toistaako historia itseään, olemmeko tekemässä samoja virheitä kuin aiemmin? Mitä ihmettä on tapahtumassa? 

Robert Prechterin sosionomisen talous- ja kulttuuriteorian mukaan ihminen – tunnevaltaisena ja kollektiivisena olentona – seuraa sosiaalista mielialaa laumavaiston varassa. Ihmisen toimintaa ohjaavat tunteet, vaikka hän muuta itselleen ja toisilleen väittäisi. Heijastuessaan ulkoiseen maailmaan sosiaalinen mieliala saa konkreettisen muotonsa musiikissa, autojen tehoissa ja naisten hameissa. Myös kollektiiviset tapahtumat määräytyvät sosiaalisen mielialan mukaan. Pelokkaat ja vihaiset ihmiset etsivät skandaaleja, he testaavat ydinpommeja ja lopulta aloittavat myös sotia. 

Tämän kirjan kirjoittaja KT, FL Mikko Ketovuori on perehtynyt Prechterin sosionomiseen talous- ja kulttuuriteoriaan alun perin pop-musiikin kautta. Nyt hän esittelee koko teorian ja sen keskeiset periaatteet konkreettisten esimerkkien kautta ensi kertaa suomeksi. Kysymykseen, miksi maailma menee aina sekaisin, sosionominen teoria antaa vastauksen, joka voi yllättää. Kirjan luettuasi et todennäköisesti enää koskaan katso maailmaa täysin samoin silmin kuin aiemmin."


Audiokirjan pituus viisi tuntia. Printtikirja sisältää puolestaan noin 50 kuvaa ja kuvioita, jotka syventävät tarinaa huomattavasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti