lauantai 27. tammikuuta 2018

Maalämpö osa2


Maalämpökaivo jää laatoituksen alle
Niinhän siinä tietysti kävi, että maalämpöprojektimme toinen osuus sattui kaikkein kylmimpään hetkeen tammikuuta (-12 astetta celsiusta) tänä vuonna. Vain muutama päivä myöhemmin oltaisiin taas plussalla...

Rototecilta saamamme raportin mukaan kallio oli ollut ehjä eikä porausreikään tullut vettä. Maalämpöjohto sijoitettiin paikalleen ja työ saattoi jatkua.

220 metriä maalämpöjohtoa
Nyt tarvittaisiin putkeen vaakaveto autotallin viereen. Koska maa oli jäässä, jouduttiin kaivantoa sulattelemaan lämpömatoilla. Huonoksi onneksemme sähkökelan ylivirtasuoja oli katkaissut lämmityksen yöllä ja työ viivästyi päivällä, kun homma otettiin uusiksi...

Maan sulattamista
Sulatetun maan kaivuutyöhön ja suojatun pintajohdon asennukseen meni yksi päivä, josta suurimman osan ajasta vei lämpöhuoneen alapohjan läpiviennin poraaminen autokatokseen.

Kaivuri työssään
Varsinaiseen lämmityslaitteiden vaihtoon varattiin kaksi/kolme päivää. Sähkö- ja putkimiehen lisäksi tarvittiin lihasvoimaa 3000 litran varaajan poistamiseen. Jännitimme hieman suostuisiko vanha lämpövaraaja tulemaan ulos teknisestä tilasta yhtenä kappaleena? Tämä onnistui, kun ovi otettiin saranoiltaan ja varaajan kuoret irroitettiin sen päältä.

Ovi irti ja varaaja pihalle!
Kylmä ilma ei haitannut vaihtotyötä. Jo saman päivän aikana uusi jämämme aloitti työnsä sähkövastuksilla taloamme lämmittäen. Varsinaiset sähkö- ja putkityöt veivät vielä tämän jälkeen kaksi päivää. Työn jälki, kuten kuvasta näkyy, oli siistiä, ja uudet laitteet vievät vain murto-osan tilaa verrattuna aiempaan järjestelmään. 

Jämä ja jäspi 200l puskurivaraaja
Koska talossamme on sekä lattialämmitys että pattereita lämpöpiirien tasainen ohjaus on tärkeää. Ilmeisesti aiempi laite oli jossain välissä rikkoutunut ja tuloveden lämpötila näin ollen ollut melko korkea. Uusi Ouman EH-800 lämmönsäätöjärjestelmä vaihdettiin sen tilalle kodinhoitohuoneeseen.

Tipitekin asentaja työssään
Summa summarum: aiemmin epäsuhta pattereiden ja lattialämmityksen välillä aiheutti vedontunnetta, jota kompensoidaksemme olemme ilmeisesti pitäneet lämmitystä välillä turhankin korkeana.

Energiankulutuksen väheneminen tullaan näkemään tämän kevään aikana (kerron siitä sitten myöhemmin), mutta varovaisesti arvioiden uskon järjestelmän maksavan itsensä 5-6 vuodessa. Tämän jälkeenhän tuota säästöä voi sitten käyttää muihin sopivaksi katsomiinsa tarkoituksiin!

Omista kiireistämme johtuen saamme laitteiston käyttöopastuksen vasta ensi viikolla. Hyvin tuntuu laitteet kuitenkin toimivan vaikkei niistä ihan kaikkea tiedäkkään. 

Pakkaspäivänä lähikortteleita kävellessäni kiinnitän huomiota katkuun, joka tulee vanhan asuntoalueemme vanhoista öljynpolttimista. Koska taloja täytyy lämmittää - asuttiin niissä tai ei - uusien energiaratkaisujen suosiminen lienee järkevintä mitä yksittäinen ihminen voi tehdä ilmastonmuutoksen ja saastumisen ehkäisemiseksi. 

Asioita voi aina tehdä fiksummin.







sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Maalämpö osa1

Oma energia. Paras energia. Rototec (poraussyvyys 220 metriä) 

Uskon, että tämän vuoden uudenvuodenlupaus tulee onnistumaan paremmin kuin aikaisempina vuosina. Isännän sijaan on tarkoitus laitaa sähkölasku laihdutuskuurille. 

Pahimmillaan talomme vuosikulutus on ollut vuodessa hulppeat 37906 kWh. Rahassahan tuo tarkoittaa reilua 4900€. 

Mieleen tuleekin, olisiko pitänyt tehdä jotain jo aiemmin? Parempi myöhään kun ei milloinkaan. Muutama vuosi täytyy talossa toki ensin asua ennenkuin sitä rupeaa korjailemaan... nykyinen 3000 litran Kaukoran vesivaraaja on vain 17 vuotta vanha.

Yhteydenotto LVIS ja energia-alan yrityksiin tapahtui sähköpostitse. Kolme suurinta laitetoimittajaa vastasivat tiedusteluuni nopeasti. Joiltain firmoilta en vastausta sen sijaan saanut - varmasti hyvä niin...

Referenssit, palvelun luotettavuus ja asiantuntemus olivat keskeisiä kriteerejä kannaltamme. On myös selvää, että "avaimet käteen" palvelu sekä kokonaishinta vaikuttivat ratkaisuumme. 

Maallikolta ottaa aikansa selvittää mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Yhteinen viesti kaikilta myyjiltä oli, että kaivon ja pumpun mitoitus ovat keskeisiä asioita maalämmössä. Hämmentävää oli, että mielipiteet tästä eteenpäin erosivat selvästi toisistaan. Joku vannoi invertterin hyödyllisyyteen, toinen perinteisemmän on/off mallin nimeen. 

Erot asiantuntemuksessa tulivat näkyviin, kun rupesimme tivaamaan perusteita erilaisille väitteille. Meidän tapauksessa puskurivaraaja yhdistettynä  on/off maalämpöpumppuun olisi ilmeisesti paras ja selkein ratkaisu. (Käyttövesi meillä on erillisessä paikassa poreammeen takia). Jos joskus haluamme (vaatii kaivuutyön) riittää Jämä Star 10 teho myös tuohon tarkoitukseen. Laitetta valmistetaan Kaukoran tehtailla Raisiossa. Häiriön tai vian sattuessa huollon nopeus ja luotettavuus olisi oleellista. 

Kaikkea tätä pohdittuamme valitsimme Turun ja koko Varsinais-Suomen alueella toimivan Tipitek Oy:n maalämmön toimittajaksemme. Yhtiön toimisto on vain muutaman kilometrin päässä ja palveluasenne myyntitilanteessa kohdallaan! Saimme sekä teknisiä että rakennuslupaan liittyviä neuvoja huolellisesti ja kärsivällisesti selitettynä.

Turun kaupungin rakennusvalvonta ei ole Suomen nopein, vaikka palvelu olikin ystävällistä. Vierustontin naapurini pyysi kirjallista lupaa, jotta voisi kaataa puitaan tontilta jo reilut pari kuukautta ennen joulua. Allekirjoittaessani suostumukseni paperille kysyin vastavuoroisesti hänen mielipidettään omasta suunnitelmastani. Nyt on sitten toimintaa molemmilla tonteilla. 

Suostumusta ei tarvittu. Tuleva porausreikä sijaitsee yli yhdeksän metriä naapurin rajasta ja yli neljä metriä kadulta, jonka toisella puolella onkin luonnonsuojelualue. Oravat ja jänikset tuskin maalämpöä vastustavat? Kuukauden käsittelyaika yhdistettynä kahden viikon valitusajalla on mielessäni turhan pitkä asiassa, joka tuskin ketään haittaa. Tontimme ei ole pohjavesialuetta, joten tässä suhteessakin asia oli harvinaisen selvä.

Tuumasta toimeen. Loppuvuoden puolella katsastimme paikan ja siirsin ja suojasin kukkapenkin sekä tyhjensimme autotallissa sijaitsevan lämpöhuoneen. Itse poraukseen meni kymmenen tuntia ja työn jälki oli siistiä. Rototec toi paikalle kontin, johon porausjäte ohjattiin säädösten mukaisesti. Itse reikä tulee piiloon laatoituksen alle ja seinään laitetaan laatta osoittamaan sen sijainti.


Paalutuskartan avulla osasimme ennakoida 15 metrin maakerroksen kallion päällä. Tähän osuuteen tarvitaan irtomaa-aineksen putkitus, joka maksaa 60€ metri kolmen metrin sykleissä. Tämä kustannus, jos maaperän rakennetta ei tunneta, voi olla riski maksajan kannalta.

Työt jatkuvat tauon jälkeen ensi viikolla ja kerron niistä sitten lisää. Arvioitu asennus on kaksi - kolme päivää, jonka aikana lämmöt otetaan pois talosta. Sattumoisin säätiedotukset kiinnostavat meitä poikkeuksellisen paljon. Ovatkohan kovat pakkaset tulossa?



lauantai 6. tammikuuta 2018

Saatana saapuu Moskovaan

Kansallisteatterin Villensaunassa

"Ihmiskunnan suurin synti on pelkuruus"

Tämä ajatus toistuu Mestari ja Margarita näytelmässä kolmesti. Kukko ei tosin kiekaise edes viimeisen kerran jälkeen...

Mihail Bulgakovin (1891-1940) kirjasta on useita versioita. Ensimmäinen versio paloi uunissa vuonna 1930, toinen versio on vuodelta 1936 ja kolmas 1937. Kirjailija työsti tekstiään kuolemaansa saakka, mutta ei saanut sille koskaan julkaisulupaa. Vahvasti sensuroitu versio ilmestyi Venäjällä vasta vuonna 1966 ja kirjan ei-sensuroidut versiot vasta vuosina 1973 ja 1989. Teosta pidetään yhtenä tärkeimmistä 1900-luvun venäläisessä kirjallisuudessa. 

Kirjailijaa itseään ei voida syyttää pelkuruudesta. Hän pyysi kirjeitse henkilökohtaisesti Stalinilta kahta asiaa: joko teoksensa julkaisulupaa tai vaihtoehtoisesti lupaa muuttaa pois Neuvostoliitosta. Kumpaankaan pyyntöön ei "isä aurinkoinen" vastannut.

Tänä syksynä ensi-iltansa saanut kansallisteatterin näytelmä on ollut koko ajan loppuunmyyty ja arviot siitä ylistäviä. Näytelmän esillepano on unenomainen, kevyen leijaileva ja hienostuneen absurdi. Näyttelijätyö on kauttaaltaan ensiluokkaista ja kaksoisroolien tulkinta uskottavaa - musiikkivalintana Piazola aiheeseen sopivaa. Parhaat roolit ovat tietysti pahiksilla, ne kun herättävät sympatiaa!

Näytelmän alkukohtaus on avain koko näytelmään. Puistonpenkillä istuvat kirjailijaliiton puheenjohtaja Berlioz ja runoilija Ivan Bezdomnyi, jotka keskustelevat tieteellisen maailmankuvan mukaisesta kirjallisuudesta ja sitä tukevan uskontokriittisen taiteen tarpeellisuudesta. Salaperäinen vieras (saatana) seuralaisineen (kissa ja vampyyri) liittyvät herrojen seuraan. 

Keskustelu saa omalaatuisen luonteen. Taikurilta näyttävä ulkomaalainen (?) ehkäpä vakoilija (?) ennustaa  Berliozille lyhyttä loppuelämää. Tämä tulee liukastumaan auringonkukkaöljyyn ja törmäämään raitiovaunuun, joka leikkaa hänen päänsä irti... (näinhän ei tietenkään kenellekkään oikeassa elämässä käy?). Eihän toki!

Runoilija Bezdomnyi joutuu mielisairaalaan ja tutustuu kirjailijaan - mestariin, joka on vastoin viranomaismääräyksiä kirjoittanut uskonnollisesta aiheesta, liekö Bulgagovin alter ego? Näytelmässä hän polttaa kirjansa... kuten muistamme Dantekin sijoitti helvettiinsä tuntemiaan henkilöitä. Ei ole vaikea kuvitella, että kirjailijaliiton puheenjohtajalla, jonka pää irtoaa, olisi ollut vastine myös oikeassa elämässä! 

Paljastamatta juonta enempää, teema ja muunnelmat pyörivät jatkossa mitä villimmissä unikuvissa pitkin Moskovaa, kuin myös ajanlaskun alussa Palestiinassa, jossa Pontius Pilatuksella on hallinnollisia ongelmia. Aitoon romanttiseen tyyliin Bulgagovin roolihahmoista on tärkeä Margarita, joka on tietysti suora viittaus Faustiin. Tervetuliastanssi punaisessa mekossa marssittaa kuolleita paikalle ja  emännän palvelukset palkitaan - toisin kuin Bulgakov, näytelmän kirjailija pääsee pois Moskovasta! 

Amor vincit omnia.

Itse luin Saatana saapuu Moskovaan jo vuosia sitten. Näytelmä syvensi lukukokemusta. Kannattaa mennä katsomaan!