maanantai 5. kesäkuuta 2017

Jerusalem

Wsoy 2012, 674 sivua
Historiansa aikana Jerusalem on ollut 1000 vuotta pelkästään juutalainen, 400 vuotta kristitty ja 1300 vuotta islamilainen kaupunki. Yksikään vallanvaihto ei ole tapahtunut ilman verilöylyjä, ihmissyöntiä tai muita julmuuksia. Jokainen ryhmä on tuonut omat tapansa ja uskonsa entisen tilalle. Edellinen väestö on joko tapettu tai myyty orjuuteen. Voi olla vaikeaa uskoa, mutta tällä hetkellä (ainakin tilapäisesti) kaupunki on melko turvallinen. Verenvuodatus tapahtuu naapurissa.

Montefiorin Jerusalem kirja on tiiliskivi, jonka luettuaan voi todeta ainakin yhden asian: loppujen lopuksi tiedämme historiasta hyvin vähän. Yleensä tämä tietämättömyys korvataan arvauksilla tyyliin: kyllähän ne ristiretket olivat kamalia, eikö totta? Ja tästähän johtuu varmaankin nykyinen vastakkainasettelu lännen ja muslimien välillä?

Edellä olevaan heittoon liittyen kirjasta voi lukea, että kristillinen propaganda ristiretkien rahoittamiseksi vaati tietenkin tuekseen väritettyjä ja suurentelevia kertomuksia. Samaan tapaan kuin piispa Henrikin kuolema Köyliöjärven jäällä on legendaa tai Mainilan laukaukset Suomen armeijan julma hyökkäys Neuvostoliittoon... no niin tai näin, ihmiset ovat kautta historian olleet väkivaltaisia, julmia ja taikauskoisia. Ja kyllä - ristiretkien aikana tapettiin myös ihmisiä.

Temppelivuori on ollut keskeinen näyttämö tälle kaikelle. Salomonin ensimmäinen temppeli, kuningas Daavidin pojan luomus noin vuodelta 1000 eKr, tuhoutui kun babylonialaiset hyökkäsivät vuonna 586 eKr. kaupunkiin kuningas Nebukadressarin johdolla. Puolentoista vuoden piirityksen jälkeen juutalaiset antautuivat ja alkoi Babylonin vankeus. Ensimmäisestä temppelistä ei ole jäänyt mitään näkyvää jäljelle, ainakin niin kauan kuin arkeologia on kielletty pyhällä vuorella. 

Kun vankeus vuonna 545 eKr. päättyi, toisen temppelin rakennustyöt alkoivat. Herodeksen aikana rakennus viimeisteltiin lopulliseen loistoonsa. Ja kuten nykyään moskeijaan ei ole toisuskoisilla asiaa, temppelin esipihaa koristi tuolloin varoitus:

VIERASMAALAINEN! ÄLÄ ASTU TÄMÄN RISTIKON JA TEMPPELIÄ YMPÄRÖIVÄN EROTETUN ALUEEN SISÄPUOLELLE SE JOKA TAVOITETAAN SIELTÄ SAA SYYTTÄÄ VAIN ITSEÄÄN

Voisiko sen nyt selvemmin sanoa?

Kristuksen ennustuksen mukaisesti roomalaiset Tituksen johdolla hajoittivat tämän luomuksen vuonna 70 jKr. Ainoastaan tukimuuri jäi jäljelle ja se tunnetaan nykyisenä itkumuurina. Itä-Rooman alaisuudesta Jerusalem siirtyi 600-luvulla muslimien haltuun ja vuonna 691 kalliomoskeija valmistui. 

Kirja sisältää monia kiehtovia tarinoita, Saladinista Kuningas Richard leijonamielestä, 1900-luvun palestiinan historiaan ja Brittien mandaattiin tasapainoitella hankalan siirtomaansa kanssa.  

Montefiorin etu tässä kaikessa on hänen objektiivisuutensa. Kenenkä puolelle asettua, kun lista on näinkin pitkä: Kaananilaiset, israelilaiset, assyrialaiset, babylonialaiset, persialaiset, makedonialaiset, seleukidit, roomalaiset, byzantti, Umajadien kalifaatti, Abbasidien kalifaatti, Fatimidien kalifaatti, Seldzukkien valtakunta, ristiretkeläiset, saraseenit, ottomaanit, britit, Jordania ja lopulta Israel. Valitkoon jokainen puolensa. 

Jerusalem on vallattu yli 50 kertaa sen historian aikana. Kuka on oikeassa ja mikä on totuus? Tässä mielessä Jerusalemin historia on koko maailman tarina. Oudot tavat, toiseus, kilpailu vallasta ja kaiken takana oleva lopunodotus nivoutuvat Jerusalemin historiaan erittäin konkreettisella tavalla - vaikkapa muuraamalla. 

Mika Waltarin Mikael Hakimista tuttu 1500-luvun sulttaani Suleiman Suuri - lempinimeltään lainsäätäjä - valloitti ottomaanien valtakuntaa laajentaessaan myös Jerusalemin. Kirjoitukset tuntien hän päätti samalla myös varmistaa, ettei tuleva Messias ennustusten mukaisesti (Hesekiel 44) pystyisi palaamaan Jerusalemiin. Tätä varten kaupungin itäpuolinen kultainen portti muurattiin umpeen ja sen eteen on sijoitettu muslimien hautoja. Mooseksen lakia noudattaen hautausmaan läpi kun ei sovi kulkea.

Vielä tänä päivänäkin sekä juutalaiset, että kristityt (miksei siis myös muslimit?) uskovat, että Messias saapuu idästä juuri tuon portin kautta. Siihen saakka se pysyy suljettuna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti