Gaudeamus 2018, 148 sivua. |
Minkä ihmeen takia sivistystä pitäisi puolustaa? Eikö "kaikenmaailman dosenteilla" todellakaan ole muuta tekemistä kuin valittaa suojatyöpaikkojensa puolesta? Siellä yliopistollahan professorit viettävät pitkiä kesälomiaan ja mutisevat toisilleen asioista, joka muiden korvissa on kuin kärpäsen surinaa. No jos silti yliopistoja tarvittaisikin, tekisivät sitten edes jotain hyödyllistä, kuten vaikka kauppatieteitä ja teknologiaa - niin, ja toki lääkäreitäkin tarvitaan. Humanistit ovat kuin tykkimiehiä, niistä ei liene niin suurta väliä.
Sari Kivistön & Sami Pihlströmin kirja puolustaa perinteistä Wilhelm von Humboldtin (1767-1835) muotoilemaa sivistysyliopiston mallia: Bildung durch Wissenschaft - sivistystä tieteestä. Tällaisen yliopiston tutkijat eivät pidä välttämättä ääntä itsestään, kirjoittele blogeja tai mainosta itseään somessa. Tutkijankammiossaan he kirjoittavat monographioita itsearvoisen tärkeistä aiheista ja kavahtavat välinearvoista artikkelimuotoista tieteen tehtailua. Yliopistolaitos on siis ensisijaisesti akateemisen vapauden saareke, jossa lähtökohtaisesti ulkopuoliset tahot eivät voi sanella mitä ja miten tutkitaan.
Kirja on hyvin kirjoitettu. On silti pakko kysyä, kuinka moni yliopiston ulkopuolinen tulee kirjan lukeneeksi? Pahoin pelkään, että ei kovin moni. Siinä mielessä kirja on itseään ennustava. Lähtökohtaisesti arvokas tutkimus ei ole sellaista, jota monet lukevat... vertaisarviointi merkintä on se mikä ratkaisee, ja se löytyy tämänkin kirjan sisältä... Ai niin, sain pari päivää sitten tiedon, että Routledge kustantamo haluaa julkaista Cambridge artikkelimme uuteen "state of art", "on mood" kirjaansa. Ajatus lämmittää mieltä, vaikka tuskinpa se kovin monelle mitään sanoo. Onko tämä aito sivistyksen merkki?
Tästä kirjasta, niinkuin niin monesta muustakaan vastaavasta kirjasta, ei sivistykselle löydy yksiselittäistä määritelmää.
Siksi muotoilen sen seuraavaksi itse: sivistys on sitä, että antaa arvon toiselle.
Tämä pätee niin ihmisiin kuin asioihin. Sivistyksestä on meillä jatkuva krooninen puute. Twitter ja muut massatyhmennysvälineet tekevät pahaa jälkeä niin maailmassa kuin myös yliopistojen sisäpuolellakin. Koska tieto on monimutkaista ja moniulotteista, tutkimus ei sovellu huutamiseen. Siksi siitä on helppo vaieta tai yksinkertaisesti ohittaa täysin.
Hei, ketä kiinnostaa?
No jos huumeet ovat henkilökohtainen valinta, rokotukset voi jättää ottamatta ja historiakin voidaan kirjoittaa niinkuin kulloinkin sopii - myös yliopistosta löytyy tahoja, jotka valitun paradigmansa mukaan voivat todistaa näiden asioiden puolesta tai vastaan...
2+2=5
Ja jos Saku Sammakko Hillevi Hiirtä kosiessaan vahvistaa stereotypistä heteroseksuaalista maailmankuvaa, Paavo Pesusieni yllyttää lapsia puolestaan homoseksuaalisuuteen.
Ensimmäinen ajatus löytyy vertaisarvioidusta tiedejulkaisusta; jälkimmäisestä mielipiteestä vastaa Georg. W. Bush.
Kirjan teesistä on helppo olla samaa mieltä. Erityisesti seuraava ajatus on osuva:
sivistys on prosessi, joka jää aina keskeneräiseksi...
siksipä sitä pitää puolustaa.
Siteeratut teokset:
Sinuhe egyptiläinen
Tuntematon sotilas
Vuonna 1984
Pitäisi tehdã todellinen tiiliskivisarja faktojen tyyppinen :D sivistyksen sovelluksista aloitelijan tasolle.E-ensyklopedia kuten wikipedia, mutta oikeilla faktoilla.
VastaaPoista