tiistai 24. huhtikuuta 2018

Maalämpö osa3

Vuosikulutus 2017 vihreällä/ 2018 sinisellä

No nyt on riittävästi kokemusta maalämmöstä verrattuna varaavaan sähkölämmitykseen, jotta siitä uskaltaa lausua jotain. Johtopäätös on selvä: verrattuna aiempaan talo lämpenee tasaisemmin, sähkönkulutus on laitettu kuriin ja maalämpöpumppu on toiminut - yhtä poikkeusta lukuunottamatta - häiriöttä koko kevään ajan.

Ylläolevassa graafista näkee, että saimme maalämpöurakan valmiiksi vasta reilusti tammikuun loppupuolella. Helmikuusta eteenpäin trendi on selvä, alaspäin mennään ja reilusti!


Maalämpö versus varaava vesikiertoinen, kulutuslukemat

Helmikuussa, joka tänä vuonna oli hyvin kylmä, säästöä tuli vain 23% lämpimään ja lumettomaan 2017 helmikuuhun verrattuna.


Maaliskuussa sähköä kului jo 39 % vähemmän kuin edellisenä vuotena, ja tällä hetkellä kun huhtikuuta on enää vajaa viikko jäljellä, lukemat näyttävät erittäin lupaaville - todennäköisesti säätöksi tulee reilu 60%. 

Mikä sitten ei mennyt aivan putkeen? Teknisissä järjestelmissä pätee ns. U-malli kuten insinöörikaverini selitti. Tekniikkaa käyttöönotettaessa esiintyy aina eniten lastentauteja, ja kun niistä päästään, on edessä huolettomat kilometrit. Järjestelmän vanhetessa alkaa sitten esiintyä vikoja jälleen.

Tammikuun puolella pari viikkoa maalämmön käyttöönoton jälkeen lämmityskierron paine oli tippunut alle 0,5 barin ja lämpöpumppu mennyt pois päältä sähkövastuksille. Päivystyksestä tullut kaveri ei osannut sanoa mistä asia johtui, käynnisti pumpun uudelleen ja nosti paineet takaisin. Itse arvailin asian johtuvan siitä, että pattereita ei ehkä oltu ilmattu riittävästi vaihdon yhteydessä. Arvaukseni oli kehno. Kevään aikana, noin kolmen viikon välein, jouduin lisäämään vettä kiertoon, mitä ei normaalisti joutuisi tekemään.

Nyt viikko sitten asentajan käydessä huomasimme, että bufferivaraajan yläliitoksessa oli pieni vuoto. Asia korjautui helposti liitintä kiristämällä. Nyt paineet ovat pysyneet.

Niille, jotka mahdollisesti epäilevät maalämmön hyödyllisyyttä on todettava, että talosta riippuen 16.000-22.000€ sijoitus vaikkakin on suuri summaltaan, on silti aina sijoitus.

Toki niin, että edelleenkin maksamme sähköstä rahaa. Nyt vain huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Ottaen huomioon kotitalousvähennykset ja säästyvän energian Tipitekin arvioi viiden ja puolen vuoden takaisinmaksuajasta pitää paikkansa. Tämän jälkeen säästyneet rahat voikin käyttää johonkin muuhun...

Ylläoleva laskelma on siis toteutunut, vaikka lämmitämme veden perinteisellä vesivaraajalla. Hyvä uutinen meille kuitenkin on, että löysimme varaston ja talon välistä valmiit varaputket. Maankaivuutöitä ei tarvita, ja seuraavaksi yhdistämme käyttöveden maalämpöön!  

Säästöä syntyy siten myös jatkossa lisää.

Mitäpä tähän lisäisi?

Ehkäpä pitäisi vaihtaa loputkin halogeenit ledeihin?








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti