sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Yhdessä eteenpäin

Tästä lähtee...
Kipuwex ja Mendolor yhteistyöhön sairaaloiden kivunmittauksen kehittämiseksi

Oululainen Kipuwex ja turkulainen Mendolor yhdistävät voimansa objektiivisen kivun-mittauksen käyttöön ottamiseksi osana potilaiden sairaalahoitoja.

Kipuwex on kehittänyt potilaan rintaan kiinnitettävän loT-laitteen, joka mittaa kipua vauvoilta ja henkilöiltä, jotka eivät pysty itse ilmaisemaan tuntemaansa kipua. Kipuwex on jo aiemmin allekirjoittanut tutkimus- ja yhteistyösopimuksen MiniSV:n kanssa Nanjingissa, Kiinassa.

Mendolor testaa subjektiivisen ja objektiivisen kivun arvioinnin yhdistämistä ennen kaikkea leikkauksen jälkeisen kivun hoidossa. Subjektiivista tietoa potilaan kivusta saadaan hänen käyttämien sanojen perusteella, kun taas objektiivisella tiedolla tarkoitetaan muuta lääketieteellistä mitattavaa tietoa. Tavoitteena on ns. ”prediktiivinen algoritmi”, joka ennustaa potilaiden toipumista ja heidän tarvitsemiaan lääkemääriä. Mendolorilla on yhteistyösopimus COMB+:n kanssa Pekingissä.

Nyt allekirjoitettu yhteistyösopimus vahvistaa molempia yhtiötä toisiaan täydentäen. Kun Kipuwex keskittyy lähinnä lasten (0-7 vuotta) hoitojen kehittämiseen, Mendolor keskittyy aikuisväestöön. Vaikka kivunmittausta on tehty sairaaloissa kynällä ja paperilla jo vuosikymmeniä, käytännön hoitotyön kannalta tämä ei ole kovinkaan toimiva järjestelmä. Näin kerättyä tietoa ei myöskään ole voitu hyödyntää helposti hoidon ja lääkityksen tutkimuksessa. 

Hyvä kivunhallinta vaikuttaa moniin asioihin. Se lievittää kärsimystä, vähentää komplikaatioita, edistää potilaan tervehtymistä ja lyhentää sairaalahoidon kestoa.  Erityisesti kivun lievittäminen on tärkeää keskosilla, joiden keskushermosto ei ole vielä täysin kehittynyt. Heillä hoitamaton kipu voi jättää elinikäisen jäljen, joka voi myöhemmin esiintyä häiriöinä lapsen kehityksessä.

Tarve kivunmittaukselle on suuri. Yhdysvalloista alkanut ns. opiaattikriisi on johtanut kasvaviin kuolintapauksiin ympäri maailman. Täsmällinen tieto lääkkeiden vaikutuksesta auttaa myös kehittämään uusia opiaatteja korvaavia lääkkeitä.

------------

Julkaisuvapaa 7.10.2018




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti