sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Juho Rissanen




Kuvassa taiteilijan isä makaa kuolleena eksyttyään kännissä ja sammuttuaan Kallaveden jäällä. Markkinapäivä saa surullisen lopun. Juho on tuolloin vain kymmenvuotias. Rissanen palaa tähän teemaan useissa tauluissaan tunnetuimpana Lapsuuden muisto,  joka on tämän kevään Didrichsenin museon samannimisen näyttelyn (8.2.–28.5.2017) pääteos. Kun lauantaina menimme Kuusisaareen, museon parkkipaikka oli täynnä ja talo täynnä ihmisiä. Pääsylippua ostaessani kuulin myös, että museokortit olivat päässeet tältä päivältä loppumaan: taiteella ja kulttuurille on kysyntää!

Suomalaisuuden kuvaajana Rissanen (1873–1950) on tunnettu. Kuvissa aiheenvalinnat yhdistyvät persoonalliseen viivan käyttöön ja tavallisten ihmisten sympaattiseen esittämiseen. Kuopiolainen sekatyömiehen poika sai tukijoikseen ja opettajikseen  Helene Schjerfbeckin ja Albert Edelfeltin, joka puolestaan suositteli häntä Ilja Repinin oppiin. Alusta alkaen Rissasta pidettiin aitona ja alkuperäisenä talonpoikaselämän kuvaajana. Aatetaustaltaan Rissanen oli fennomaani ja raittiusaatteen kannattaja.

Raittiutta ja taidetta ei tietenkään välttämättä aina liitetä yhteen. Pariisin boheemius ja romanttinen kärsivä taiteilijakuva keuhkotauteineen on usein nähty melkeinpä taiteen edellytyksenä. Samalla olutmerkkien ja taiteen välinen yhteys on institutionaalinen esimerkkeinä Sinebrychoffin taidemuseo Helsingissä ja Carlsbergin upea veistoskokoelma Kööpenhaminassa. Vuonna 1878 Iisalmeen perustettu Olvin panimo pyrki miedomman oluen tarjonnalla hillitsemiseen viinan himoa savossa. Rissasen isä, niin henkilökohtainen kuin onkaan, lienee myös ajankuva?

Immanuel Kantin mukaan estetiikka edustaa vapautta muodon ja sisällön välillä. Kyky tulkita ja mielikuvitus edustavat sekä vapautta että tulevaisuuden mahdollisuutta. Taidetta tarvitaan, sillä tosikot ovat vaarallisia ihmisiä. Taide tarvitsee myös mesenaatteja ja tavallisia ihmisiä, jotka ostavat taidetta kotiinsa ja arvostavat sitä. Toisin kuin 100 vuotta sitten, netti tarjoaa meille näitä mahdollisuuksia. Tällä kertaa lisään tekstiini linkkejä, joiden toivon auttavan lukijaa taiteen tutkimisessa tai vaikkapa matkan suunnittelussa taiteeseen: 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti