keskiviikko 15. helmikuuta 2017

(Oh) La La Land?

Follow my blog with Bloglovin


Kommentoijan provosoimana tartun aiheeseen, joka vaatii Founder elokuvaa laajemman viitekehyksen. Ranskankielinen oh, la, la tarkoittanee suomeksi suunnilleen ”hupsista” mutta asteen verran vakavampana. La La Land on puolestaan paikka, joka on olemassa ihmisen mielessä silloin kun hän nukkuu, uneksii tai haaveilee jostain, ja jota lopulta kuitenkaan ei ole. Elokuvan päähenkilön viimeisessä pianosoolossa päädytään La La Landiin. Tämä on ilmiselvää niille, jotka elokuvan ovat nähneet. Sen sijaan oh la la jää toki kaipaamaan lisäselvennystä.

Elokuvan avauskohtauksessa, jossa moottoritien ylimenosillalla ruuhkaan juuttuneet ihmiset laulavat ja tanssivat yhdessä on yltiöpäistä energiaa. Ensimmäinen ajatus, joka tuli mieleeni: onko talouslama sittenkin peruttu ja Kaliforniassa innovoitu jotain, joka tulee muuttamaan kaiken? Melko pian käy kuitenkin selväksi, että elokuva ei jatku samalla intensiteetillä vaan muuttuu luonteeltaan harhailevaksi ihmissuhdedraamaksi. Elokuvalla on hetkensä, välillä lennellään planetaarion tähtitaivaassa, välillä bailataan uima-altaalla, mutta moni katsoja on yllättynyt elokuvan surumielisestä pohjavireestä. Jokin ei tunnu oikein täsmäävän.

Pikainen silmäys elokuvan arvioihin osoittaa mielipiteiden vaihtelevan mestariteos–klisee akselilla. Sikäli kun elokuva tulee täyttäneeksi tuon ensimmäisen määreen tulee se johtumaan seuraavasta syystä: Kaikki kulttuurituotteet elokuvat, musiikki ja kirjallisuus heijastavat syntyhetkensä tunnelmaa. Kulttuuri ja taide ovat erottamattomia aikakaudestaan, koska myös taiteilijat ovat aikansa lapsia. Vasta myöhemmin tulemme tietämään mikä oli oleellista.

Zeitgeist käsitteen (G.W.F. Hegel) ydinajatus on: kukaan ei voi ylittää omaa aikaansa, sillä ajanhenki on myös osa sinua. On ilmeistä, että em. ajatus ei ole ensisijainen yksilöillä, jotka haluavat ottaa ainutlaatuisen selfien itsestään. La la landin päähenkilöt ovat juuri tällaisia, Ryan Goslingin esittämä Sebastian nostalgisena Jazzmuusikkona, Emma Stonen Mia näytelmäkirjoittajana. Se mitä he tavoittelevat on kuitenkin epäselvää heille itselleenkin.

Niin tuntuu olevan tilanne tällä hetkellä vähän muillakin. Jos vaikka Ranskan vaalit päätyvät Marine Le Pennin vaalivoittoon ennakoidaan euroalueen hajoavan. Ongelma tässä on Ranskan 2000 miljardin euron ulkomaanvelka ja riski konkurssista. Tutkijoiden tehtäväksi jää sitten arvioida kumpi vararikoista olikaan suurempi: 1700-luvun vallankumousta edeltänyt vai…


Oh, la, la!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti